Özellikle endüstrileşmiş toplumların genç popülasyonu başta olmak üzere, milyonlarca insanda dövme vardır ve bu sayı giderek artmaktadır. Daha çok kişisel özgürlük duygularının etkisiyle yaptırılan dövmelere yönelik heves yaşlandıkça azalmakta ve ortalama on yıl sonra iki kişiden biri dövmesinden kurtulma çabasına girmektedir.
Dövme silme uygulamasında Q-Switched lazerler kullanılmakta olup, lazer ışığı özellikle dövmenin renkli bölgelerinde absorbe edilmektedir. Lazer ile dövmenin üzerine nakledilen enerji, doku içinde bulunan renkli mürekkebi parçalamakta ve mürekkep epidermal lenfatiklerle degrade edilmektedir.
Dövme silme işleminde başarıyı etkileyen bazı faktörler vardır. Dövme yapılan boyanın kalitesi ve rengi, pigmentin verildiği deri tabakasındaki derinlik, dövmenin yaşı, dövmenin yapıldığı alan ve boyutu ile kişinin deri yapısı dövme silme işlemindeki başarıyı etkiler. Dövmenin yapıldığı boya kaliteli, pigment cildin derin tabakasına uygulanmış ve dövme yeni ise, tedavi sonrasında siluet kalma olasılığı daha fazladır.
Dövme çıkarılmasında pigmentin ne renk olduğu çok önem taşır. Siyah ve mavi pigment içeren dövme ya da kalıcı makyajlar kolaylıkla çıkarılabilirken, sarı ve yeşil pigmentli olanların tedavisi oldukça zordur.
Seanslar çok ağrılı olmamakla birlikte, işlemden önce uygulama alanına lokal anestezik krem kullanılması hasta konforunu artırır. Uygulamadan sonra yara iyileşmesini kolaylaştıran bir krem ve güneş koruyucu uygulamak yararlı olur.
Dövme silme işleminde net olarak seans sayısı verilmemektedir; en az 5 seans gereklidir, seans sayısı hastaya göre değişiklik gösterir. Dövme silinmesinde iki seans arasında 4-6 hafta olmalıdır.
Uygulama her mevsimde yapılabilmektedir.